A gyulladásos bélbetegséggel küzdő páciensek körében gyakori a depresszió és a szorongás. Ezek a mentális kórképek nem csak a beteg életminőségét rontják, de az IBD betegségaktivitást, a klinikai képet és a prognózist is.  Jelenleg ebben a betegpopulációban nincsenek széles körben elfogadott irányelvek a depresszió, illetve a szorongás szűrésére.

A Kórházi Szorongás és Depresszió Skála (Hospital Anxiety and Depression Scale; HADS) kérdőív, amit a fizikális betegeknél történő szorongás- és depresszió-szűrésre terveztek, alkalmas lehet az IBD-betegeknél való alkalmazásra is. A HADS kérdőív IBD betegeknél történő alkalmazásának eredményességét korábbi, mexikói és kanadai validálásos vizsgálatok is alátámasztják. Friss, izraeli adatok fényében már a héber nyelvre lefordított HADS verzió is alkalmas eszköz az IBD betegeknél fellépő depresszió vagy szorongás szűrésére.

A HADS kérdőív validálása Izraelben

A HADS kérdőívet „tesztelő” izraeli vizsgálatban 79 IBD beteg vett részt (átlagéletkor 29,86 év, 51,9 % nő, 77,2 % Crohn-beteg), akik a Sheba Medical Centerben töltötték ki a héber nyelvre lefordított HADS kérdőívet.

A vizsgálatot végző szakemberek a HADS kérdőívvel kapott eredményeket egyéb kérdőívekkel kapott eredményekkel korreláltatták, így a Beck-depresszió kérdőívvel (Beck Depression Inventory; BDI), illetve a szorongás mérésére alkalmas, a pillanatnyi (state) szorongást a szorongásra való általános hajlamtól (trait) elválasztó STAI- skálával (State-Trait Anxiety Inventory; STAI).

A depresszió és szorongás felmérésében „gold standard”-nak számító, validált BDI és STAI kérdőívek egyenként körülbelül 60 kérdést tartalmaznak, szemben a HADS kérdőívvel, ami mindössze 14 kérdést ölel fel.

A HADS egy önkitöltős kérdőív, ami 14 kérdésből áll, amiből 7 kérdés a depresszióra, 7 kérdés a szorongásra vonatkozik. Valamennyi kérdésre a válaszadás egy 4-pontos Likert-skálán történik, és kérdésenként 0, 1, 2 vagy 3 pontot kaphat a beteg. Ilyen módon maximum 21-21 pont szerezhető mind a depressziót, mind a szorongást mérő részben. Minél magasabb egy beteg részpontszáma, annál valószínűbb az adott kóros állapot diagnózisa. Bármelyik alskálán elért legalább 8 pont „lehetséges eset”-et takar, míg a legalább 11 pont „valószínű eset”-nek feleltethető meg.

A HADS kérdőív depresszióra vonatkozó 7 kérdése:

 • Még mindig élvezem azokat a dolgokat, amelyeket korábban élveztem
 • Tudok nevetni, és látom a dolgok vicces oldalát
 • Vidámnak érzem magam
 • Úgy érzem, mintha lelassult volnék
 • Elvesztettem az érdeklődésemet a külső megjelenésem iránt
 • Örömmel várom a dolgokat
 • Képes vagyok élvezni egy jó könyvet vagy rádiót vagy tévéműsort

A HADS kérdőív szorongásra vonatkozó 7 kérdése:

 • Feszültnek vagy „felhúzottnak” érzem magam
 • Félelmetes érzésem támad, mintha valami szörnyűség történne
 • Aggasztó gondolatok járnak a fejemben
 • Képes vagyok nyugodtan ülni és ellazultnak érezni magam
 • Félelmetes érzésem támad, mintha „pillangók” lennének a gyomromban
 • Nyugtalannak érzem magam, mintha mozgásban kellene lennem
 • Hirtelen pánik érzéseim támadnak

HADS-skálával kapott eredmények – jól korrelálnak a BDI és a STAI eredményekkel

Az izraeli IBD-betegeknél a HADS-skálával kapott pontszámok szignifikáns és erős korrelációt mutattak a BDI (rs=0,69; p<0,001) és a STAI-skálán (state: rs=0,853; p<0,001; trait: rs=0,744; p<0,001) elért eredményekkel. Azonban, míg a HADS-skála „cut-off”-értéke a szorongás vonatkozásában megfelelőnek bizonyult IBD-betegeknél, addig a depresszió vonatkozásában nem.

Az izraeli szakemberek az IBD-betegek HADS skálával történő rutinszerű depresszió-szűrésénél 7, míg a szorongás-szűrésnél 11 pontot javasolnak határértékként. Az említett vagy annál magasabb pontszámok esetén a gasztroenterológusnak érdemes mérlegelni annak a szükségességét, hogy az IBD-betegét mentális egészséggel foglalkozó szakemberhez irányítsa.

Lényeges lenne az IBD-vel együtt járó pszichés teher enyhítésére is koncentrálni

Összegzés

Az IBD-betegek körében a depresszió és a szorongás gyakori. Mivel ezek a kórképek az IBD prognózisát is kedvezőtlenül befolyásolják, a mentális egészség szűrése a rutin gasztroenterológiai nyomon követés részévé kellene, hogy váljon.

A HADS kérdőív, ami mindössze 14 kérdésből áll, validált módon képes egyéb, 4-szer hosszabb, „gold standard”-ként elfogadott kérdőívekkel erősen korreláló eredményt szolgáltatni.

A HADS kérdőív alkalmazása a rövidsége és a pontossága miatt is ajánlható a rutinszerű alkalmazásra. A HADS depressziós alskálán elért legalább 7, illetve a szorongás alskálán elért legalább 11 pont a mentális szakemberhez irányítás szükségességének lehetőségét veti fel.