Az IBD kortalan” címmel még tavaly indított közösségi médiakampányukat idén folytatják, a 2023. évi IBD világnap alkalmából (május 19.) pedig felmérést készítenek annak érdekében, hogy pontosan értésék és megértsék a 60 év felett IBD-vel együtt élni kénytelen emberek igényeit, elvárásait.

A kampány szervezői felhívják a figyelmet arra, hogy míg az IBD rendszerint fiatal felnőttkorban tetőzik, az újonnan diagnosztizált IBD-s betegek jelentős hányada, 10-15%-a 60 éves vagy annál idősebb korúak köréből kerül ki, becslések szerint a következő évtizedben az IBD-ben szenvedő betegek 1/3-a 60 év feletti lesz. Éppen ezért a betegszervezet több olyan üzenetet fogalmazott meg, mely döntő jelentőséggel bír a terápia eredményessége és hatékonysága szempontjából.

 

Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete 2010 óta a Crohn és Colitis Ulcerosa Egyesületek Európai Szövetségének (EFCCA) koordinálásával rendezi meg a IBD világnapot hazánkban.
Bővebb információ az egyesület honlapján >>

Hatékony kezelést kell garantálni!  

Mivel a klinikai vizsgálatokban a 60 éves vagy annál idősebb IBD-ben szenvedők alulreprezentáltak, így jelenleg a kezelési protokollok leginkább megfigyelésen vagy közvetett bizonyítékokon alapulnak. Ebből adódóan fennáll annak a kockázata, hogy ez a korcsoport nem az elérhető leghatékonyabb kezelésben részesül. Több klinikai vizsgálat szükséges ahhoz, hogy jobban megértsük a betegség előfordulását befolyásoló tényezőket, azok eloszlását és különféle hatásokra bekövetkező állapotváltozásokat. Behatóbb ismeretekkel kell rendelkeznünk az idősebb korúak körében az IBD társbetegségeiről, a terápiában alkalmazott gyógyszerek hatékonyságáról és az esetleges gyógyszerkölcsönhatásokról is. (Erről bővebben a 2022-es IBD Világnapon megrendezett Purple Talk (Webinar) című előadásban hallhatnak információkat!)

Fel kell készíteni az egészségügyi ellátórendszert!

Az a tény, hogy egyre több idős korú IBD-s beteg lesz az egészségügyi ellátórendszerre súlyos terhet ró, hisz ezen speciális ellátást igénylő krónikus betegek gondozása több időt, integrált gondolkodásmódot, személyre szabott terápiás megközelítést igényel – erre pedig a világ valamennyi országában készülni kell!

Változtatni kell a gondolkodásmódunkon!

A társadalomnak változtatni kell az idősekkel szemben tanúsított magatartásán és az öregedéssel kapcsolatos gondolkodásmódján! Az életkoron alapuló megkülönböztetés súlyos következményekkel jár, hisz az idős emberekről gyakran azt feltételezik, hogy gyengék, elesettek, gondoskodásra szorulnak és terhet jelentenek a társadalom számára. Az egészségügyi szakembereknek és a betegszervezeteknek küzdeniük kell ezen diszkriminatív szemlélet ellen és tenniük kell azért, hogy az idős betegek jó minőségű életet élhessenek!

Nézzék meg a betegszervezet videóit: