A Covid-19 világjárvány jelentősen rányomta a bélyegét a colorectalis daganatok (CRC) korai felismerését célzó szűrővizsgálatok menetére és szerepére, mutatnak rá az európai tapasztalatok (1-3).

Kevesebb diagnosztizált CRC: előrehaladottabb stádiumban, súlyosabb tünetekkel diagnosztizált betegek

Olaszországi tapasztalatok alapján a Covid-19 pandémia alatti lezárások és elmaradt klinikai vizsgálatok miatt közel egyharmadára csökkent az újonnan diagnosztizált colorectalis daganatos esetek száma. A diagnosztikai késedelem okozta negatív hatások minimalizálása jelentős erőfeszítéseket igényel(t) (2). Rontja a helyzetet, hogy a CRC-kolonoszkópiás szűrővizsgálatokban tapasztalható 6-12 hónapos késések már szignifikánsan több, előrehaladott állapotú, rosszabb prognózisú beteget eredményeznek. A 12 hónapot meghaladó késések ennél is súlyosabb következményekkel, a mortalitás 12 %-os emelkedésével járnak együtt (3). Nemrégiben Spanyolországban is hasonló tapasztalatokról számoltak be (1).

Nem kevés, 40%

Az UEG (United European Gastroenterology) által szervezett UEG Week Virtual 2021 részeként mutatták be azokat az eredményeket, amik szerint a pandémia alatt 40 %-kal visszaesett az újonnan diagnosztizált CRC-k száma. Egy, a spanyolországi kórházakban végzett felmérés alapján (ami 1,3 millió spanyol lakost ölel fel) a pandémia alatt – a pre-pandémiás időszakhoz képest – 27 %-os visszaesés mutatkozott az elvégzett kolonoszkópiás vizsgálatok számában (1). Ezzel összefüggésben kevesebb beteget is diagnosztizáltak CRC-vel. Azoknál, akiknél 2020. március 15. és 2021. február 28. között CRC-t diagnosztizáltak, idősebbek voltak, és a diagnózis felállításakor gyakoribb volt náluk a tünetek és komplikációk jelenléte (1). Míg a pandémia előtti időszakban a CRC diagnózisának a felállításakor a betegek 15,9 %-a volt IV. stádiumú beteg, addig ez az arány 19,9 %-ra nőtt a koronavírus-pandémia időszakában (1).

March Colorectal Cancer Awareness month, Woman holding dark Blue Ribbon for supporting people living and illness. Healthcare, hope and World cancer day concept

A szakemberek úgy vélik, hogy mindez a pandémia miatt felfüggesztett szűrőprogramok és a nem-sürgős kolonoszkópiás vizsgálatok elhalasztásának a következménye. Spanyol adatok alapján a pandémiát megelőzően a CRC-betegek 21 %-át szűrővizsgálatok révén diagnosztizálták, addig ez 4,3 %-ra csökkent a pandémia alatt. Továbbá, a világjárvány időszakában több beteget diagnosztizáltak tünetek alapján, mint korábban, a pre-pandémiás érában (81,2 % vs. 69 %).

A spanyolországi vizsgálati eredményeket bemutató első szerző, María José Dompler Arnal úgy nyilatkozott, hogy „a tapasztalatok aggasztóak.” Továbbá azt is hozzátette, hogy „nemcsak, hogy kevesebb esetet diagnosztizáltak, de azok, akiknél CRC-t diagnosztizáltak, előrehaladottabb stádiumban voltak, és súlyosabb tünetekkel rendelkeztek.” (1).

Az Európai Unión belül mi azokhoz az országokhoz tartozunk, akik a Covid-járvány alatt is valamilyen szinten, de folytattuk a vastagbélrákszűrést – erről prof. dr. Molnár Tamás beszélt a gastro.ferring.hu portálon az “Az ajándékba kapott év” címmel megjelent interjúban.

Ajándékba kapott év – interjú prof. Molnár Tamással

A korai felismerés lényeges (lenne)

„A CRC gyakran gyógyítható, ha azt korai stádiumában felismerik. A legfőbb aggodalmunk az, hogy elveszítjük a korai stádiumban történő diagnosztizálás lehetőségét, ami kedvezőtlen hatással lesz a betegeknél tapasztalható kimenetekre és a túlélésre”,- mondja María José Dompler Arnal.