A mikroszkópos colitis (MC) a colon krónikus gyulladásos megbetegedése, amit normál vagy közel normál endoszkópos kép, ugyanakkor abnormális patológia jellemez. Annak ellenére, hogy a kórkép gyakorisága nő, kevés információ áll rendelkezésre a kiváltó okairól. Leírták, hogy egyes gyógyszerek szedése, a dohányzás, illetve a fennálló autoimmun-betegségek az MC emelkedett rizikójával hozhatók kapcsolatba.Az Amerikai Egyesült Államok kutatói nemrégiben azt vizsgálták meg, hogy milyen kapcsolat áll fenn az mikroszkópos colitis és az elhízás között.

Mikroszkópos colitis – európai irányelvek

Eset-kontroll vizsgálat az MC és a testtömegindex közti kapcsolat felderítésére

Az USA-beli (University of North Carolina Hospitals) eset-kontroll vizsgálatot 2015. április 1. és 2020. december 22. között 362 fő bevonásával végezték. Valamennyi betegnél krónikus hasmenés jelentkezett, ami miatt ambuláns kolonoszkópiás vizsgálaton vettek részt. A korábban Crohn-betegséggel vagy colitis ulcerosa-val diagnosztizált betegeket kizárták a vizsgálatból. A páciensek szövettani mintáit patológus elemezte, és sorolta be az érintetteket MC-beteg (n=110) és nem MC-beteg (=kontroll-személy) (n=252) csoportokba.

A statisztikai elemzések rámutattak arra, hogy az MC-betegek jellemzően idősebbek, jobban képzettek és nagyobb arányban fehér bőrűek voltak, mint a kontroll-egyének.

Az MC-betegeknél az átlag testtömegindex (BMI) alacsonyabbnak (25,7 kg/m2) adódott, mint a kontroll-személyeknél (29,5 kg/m2). Megállapították azt is, hogy az MC-betegek jelentősebb mértékű fogyásról számoltak be a hasmenés fellépése után, mint a kontroll-csoportba tartozók.

A normál vagy sovány egyénekkel összehasonlítva az elhízottak (BMI > 30 kg/m2) körében jelentősen kisebbnek bizonyult az MC valószínűsége: a korrigált esélyhányados (aOR) 0,35 volt (95 % CI, 0,18 – 0,66).

Az MC rizikója és a BMI közötti fordított arányú kapcsolat különösen erősnek bizonyult a nőknél. Az MC-vel diagnosztizált nők jóval kisebb eséllyel voltak elhízottak, mint a kontroll-csoport női tagjai. A férfiak vonatkozásában hasonló, a BMI és az MC rizikó közötti asszociációt nem lehetett megállapítani. Tény azonban, hogy a citált vizsgálatban a férfiak aránya jelentősen kisebb volt, mint a nőké (MC-betegek 13,8 %-a, míg a kontroll-személyek 30,2 %-a volt férfi).

Tekintve azt, hogy az MC gyakorisági eloszlása nembeli eltéréseket mutat, felmerült az exogén módon bevitt hormonok etiológiai szerepe. A citált vizsgálatban azt találták, hogy egykor alkalmazott orális hormonális fogamzásgátlók csökkentették az MC rizikóját, míg a posztmenopauzális hormonterápia mérsékelten asszociált az MC emelkedett kockázatával.

Következtetés

A mikroszkópos colitises betegeknél kisebb arányban fordul elő elhízás, mint az egyéb ok miatt krónikus hasmenésben szenvedő betegeknél. A megfigyelés hátterében meghúzódó tényezők egyelőre nem ismertek, de lehetséges, hogy abban az elhízást kiváltó hormonális hatások és a bélflóra is közrejátszanak.

Az orvosegyetemeken minimális óraszámban oktatnak dietetikát és táplálkozástudományt