Dr. Madácsy László a gasztroenterológia és az endoszkópia területén végzett kiváló szakmai tevékenységével és elhivatott oktatói munkájával vált elismertté. Szegeden született 1964-ben, orvosi diplomáját 1988-ban summa cum laude minősítéssel szerezte meg. Pályája során belgyógyászatból, nukleáris medicinából és gasztroenterológiából szerzett szakvizsgát, kutatásai az epeúti megbetegedések diagnosztikai módszereire összpontosítottak.

Több évet töltött Dániában, ahol a legkorszerűbb endoszkópos technikákat sajátította el, majd hazatérve Magyarországra, számos új eljárást vezetett be az epeúti és hasnyálmirigy betegségek diagnosztikájára és kezelésére. Szakmai pályafutásának központi eleme az utánpótlás képzése. Oktatóként számos fiatal orvos pályáját egyengette, különösen az endoszkópia területén. Nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szakmai közösségekben is aktív, vezető szerepet betöltő tagként tevékenykedik.

A Szepes Attila-díjat a magyar gasztroenterológia kiemelkedő alakjának tiszteletére és emlékére alapította az MGT Endoszkópos Asszisztensi Szekciója. A díj létrehozásáról 2024 májusában döntöttek, amelyről egy emlékülésen számoltak be, ahol a szakma egy meghatározó alakjára, Dr. Szepes Attilára emlékeztek, aki évtizedeken át formálta az endoszkópia fejlődését és oktatását. A fiatalon, 52 éves korában elhunyt szakorvos tíz éven át vezette a kecskeméti kórház Gasztroenterológiai Osztályát, és a Magyar Gasztroenterológiai Társaság vezetőségi tagjaként, valamint az endoszkópos szekció elnökeként is kiemelkedő munkát végzett.

Dr. Szepes Attila öröksége tovább él azokban az orvosokban és asszisztensekben, akik az általa kijelölt utat követik a gasztroenterológia területén. Munkásságát nemcsak a szakmai kiválóság határozta meg, hanem a betegek iránti mély elhivatottság és a szakma iránti szenvedély is. Mindig hangsúlyozta, hogy a magas színvonalú betegellátás alapja az állandó tanulás és fejlődés, amit az orvosi képzés és az utánpótlás-nevelés kulcsfontosságú részének tartott. Számára az oktatás nem csupán feladat volt, hanem küldetés. Számos szakmai képzési program aktív résztvevője és irányítója volt, amelyek célja az endoszkópos technikák fejlesztése és a legkorszerűbb eljárások bevezetése volt. Híres mondata, „De ki fog minket gyógyítani?”, tökéletesen tükrözte hitvallását: az orvosi szakma jövője a fiatal generációk kezében van. Úgy vélte, hogy az utánpótlás-nevelés elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövő orvosai ugyanolyan elkötelezetten és felkészülten szolgálhassák a betegeket, mint ahogyan ő maga tette.

Dr. Szepes Attila szerint a folyamatos szakmai fejlődés és a fiatal generációk képzése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a gasztroenterológia területén mindig magas szintű ellátást biztosíthassanak. Az általa lefektetett alapok ma is meghatározzák a szakmai közösséget, amely elkötelezetten ápolja ezt a hagyatékot, és továbbadja a hivatás szeretetét és felelősségét a következő generációknak.

A Szepes Attila-díjat a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Endoszkópos Szekciójának 2024. évi Tudományos Ülésén adták át Dr. Madácsy Lászlónak, aki a hazai gasztroenterológia egyik kiemelkedő, meghatározó alakja, és egyben az Endoszkópos Szekció elnöke is. A díj átvételekor Dr. Madácsy László mély tisztelettel emlékezett meg Szepes Attiláról, kiemelve, hogy nemcsak szakmai együttműködés, hanem mély és szoros barátság kötötte össze őket. Hangsúlyozta, hogy számos gasztroenterológiai kezdeményezésben közösen dolgoztak, és Attila öröksége továbbra is iránytűként szolgál valamennyiük számára.