Jól tükrözik ezt a tényadatok: a legnagyobb gazdasági szakportál, a portfolio.hu által készített elemzés szerint a 30 legnagyobb magánegészségügyi szolgáltató cég 170 milliárd forintos árbevételt ért el 2023-ban, négy év alatt 2,5-szeresre nőtt a legnagyobb privát cégek piaca. A cégek árbevétele 19%-kal növekedett, míg a medián érték 14,4% volt az általunk követett magánszolgáltatóknál. Vagyis a kedvezőtlen makrogazdasági környezet ellenére a magyarországi magánegészségügyi társaságok stabil bővülést tudtak felmutatni, igaz, a növekedés üteme tovább lassult.

Pillanatnyi nehézségek és jövőbeni remények

A Portfolio 2024-ben nyolcadik alkalommal rendezte meg Private Health Forum című rendezvényét, melyen a piaci szereplők a magánegészségügyi szolgáltatók pillanatnyi nehézségeit és jövőjének kilátásait vitatták meg, különös figyelmet szentelve az ágazat előtt álló kihívásoknak és lehetőségeknek. A rendezvény célja az volt, hogy összehozza a magánegészségügyi szolgáltatókat, piaci szereplőket és az esetleges befektetőket, hogy közösen keressenek megoldásokat a felmerülő problémákra, mint például a szakemberhiány, a növekvő költségek, valamint az állami és magánszektor közötti egyre mélyülő szakadék. A fórumon szó esett a legújabb technológiai fejlesztésekről is, amelyek a magánegészségügy hatékonyságának növelésében játszhatnak kulcsszerepet, valamint arról, hogyan biztosítható a hosszú távú fenntarthatóság az egyre bővülő piacon.

A konferencia egyik legérdekesebb szekciójának előadói és a kerekasztal-beszélgetés résztvevői szerint a magyar egészségügy jelenlegi helyzete sok szempontból egy „se veled, se nélküled” állapotot tükröz. Egyrészt az állami egészségügyi rendszer komoly kihívásokkal néz szembe: a túlterheltség, a forráshiány, valamint az orvosok és ápolók elvándorlása együttesen vezet a szolgáltatások minőségének folyamatos romlásához. Másrészt a magánegészségügy lendületesen növekszik, egyre több beteg választja a privát szolgáltatókat. Ennek oka, hogy a magánszektor szélesebb körű megoldásokat kínál különféle betegségekre, minimális várakozási idővel, kiszámítható rendelkezésre állással. Mindezek a tényezők sokak számára vonzóvá teszik a privát ellátást, még akkor is, ha fizetni kell a konzultációért, diagnosztikáért és kezelésért.

Ám ez a rendszer sem mentes a problémáktól – a magas költségek, a hozzáférhetőség kérdése és a szakképzett munkaerő hiánya itt is jelentős gondokat okoz. Mindez egy olyan kettős függőséget hoz létre, ahol az állami és magánszektor egymásra utaltsága egyre nyilvánvalóbb, ám a fenntartható együttműködésre még nem született átfogó megoldás.

Egy egységes, integrált rendszerre van szükség?

A jelen nehézségeire fókuszáló szekció nyitóelőadását Fábián Lajos, a VOSZ egészségügyi tagozatának elnöke és a TritonLife csoport társalapítója tartotta. Előadásában hangsúlyozta, hogy a hazai egészségügyi rendszerben nem különálló szektoroknak kellene működniük, hanem egy egységes, integrált rendszernek, amelynek elsődleges célja a betegek gyógyítása kell legyen. Felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyi szektor széttagoltsága helyett a közös, koordinált működés vezethet hatékonyabb ellátáshoz és jobb eredményekhez. Véleménye szerint az államnak fel kell számolnia a költséges és betegbiztonsági szempontból kockázatos kisebb intézményeket, és helyettük működőképes regionális ellátóközpontokat kell létrehoznia a progresszív ellátás érdekében. Fábián Lajos úgy véli, a legnagyobb probléma a magyar egészségügyben az alulfinanszírozottság, a kiszámíthatatlan jogi környezet, a gazdaságtalan állami ellátórendszer és az alapellátás gyengülése. Megoldásként a betegutak átgondolását, a magánszolgáltatók ellátásba való bevonását, valamint a prevenció és az alapellátás megerősítését javasolta. Emellett elengedhetetlennek tartja a co-payment, vagyis a részleges önrészfizetéses rendszer bevezetését, hogy a betegek nagyobb felelősséget vállaljanak saját egészségük megőrzésében.

Egészségügyi rendszerek állami és magánszerepe: nemzetközi példák

Nem feltétlen jó befektetés az orvosok imidzsének építése

Fábián Lajos előadásában kiemelte a humánerőforrás-problémákat is, hangsúlyozva, hogy a szakorvosok magas piaci elvárásai komoly kihívást jelentenek az egészségügyi ellátórendszer számára. A kerekasztal-beszélgetés során erre reflektált Csernavölgyi István, a VOSZ Egészségügyi Tagozatának szakorvosi fekvőbeteg-ellátás szekciójának elnöke és a Budai Egészségközpont vezérigazgatója. Véleménye szerint a szakemberek megtartása nehéz feladat, mely hosszú távú elkötelezettséget és folyamatos munkát igényel. Hozzátette, hogy egy szolgáltatónak évek, sőt évtizedek szükségesek ahhoz, hogy felépítsen egy szakmai közösséget, és megfelelően képezze, majd megtartsa a szakembereit. Az orvosok imidzsének építésére fordított befektetések azonban nem mindig térülnek meg, mivel a magánklinikák számának gyors növekedése olyan keresletet teremt, amely növeli az orvosok mobilitását. A szakorvosok így könnyebben válthatnak munkahelyet, hiszen egyre több lehetőség áll rendelkezésükre, ami további nyomást helyez a szolgáltatókra. A versenyhelyzet miatt a magánszolgáltatók kénytelenek magasabb béreket és juttatásokat kínálni, ami növeli a piac feszültségeit. Csernavölgyi szerint ezért a szolgáltatóknak nemcsak a megfelelő bérstruktúra kialakítása fontos, hanem olyan munkakörnyezet és szakmai fejlődési lehetőségek biztosítása is, amelyek hosszú távon vonzóvá teszik a munkavállalók számára az elköteleződést.

 

Szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás a nagyvállalatok szemszögéből

A Private Health Fórum 2024 előadói között szerepelt a Hungarikum Biztosítási Alkusz két vezetője, Bara Ágnes, a nagyvállalati üzletágvezető, valamint Szűcs András egészségbiztosítói szakértő, akik szerint a vállalatok egyre nagyobb érdeklődését magánbiztosítások által kínált szolgáltatások iránt mutatják. Ezt a biztosítási konstrukciót HR-eszközként alkalmazzák a munkaerő toborzásában és megtartásában.

A magánbiztosítások piaca Magyarországon az elmúlt években folyamatos növekedést mutatott, amelyet mind a csoportos, mind az egyéni szerződések számának emelkedése okozott. Különösen erős a csoportos biztosítások terén tapasztalt növekedés, ami főként a munkáltatók által kínált egészségbiztosításoknak köszönhető. Ezek a biztosítások kedvezőbb feltételeket és árazást kínálnak a nagyszámú biztosított miatt, míg az egyéni biztosítások kisebb mértékben, de stabilan bővülnek, főként azok körében, akik valóban szükségét érzik a magánellátásnak.

A munkáltatói oldalon a magánegészségügyi ellátáshoz hozzáférést nyújtó biztosítási konstrukció egyre fontosabb kiegészítő szolgáltatássá válik. A vállalatok célja, hogy dolgozóik mindig a legmagasabb színvonalú ellátást kapják, mivel felismerik, hogy az egészséges munkavállalók növelik a termelékenységet és csökkentik a munkahelyi hiányzásokat. A szakemberek szerint vannak olyan csoportos egészségbiztosítási szerződések is, amelyek akár egynapos műtétek finanszírozását is lefedik, így a dolgozók gyors és hatékony orvosi ellátáshoz juthatnak szükség esetén.

A csoportos egészségbiztosítások népszerűségének növekedését a vállalatok számára kínált előnyök is elősegítik, mint például a dolgozók megtartása és új munkavállalók vonzása. A Covid–19-járvány tovább erősítette ezen biztosítások jelentőségét, mivel a magas színvonalú magánegészségügyi ellátás könnyen elérhetővé vált a dolgozók számára. A kisebb vállalatok is egyre inkább érdeklődnek ezen szolgáltatások iránt, bár továbbra is a nagyvállalatok dominálnak a piacon.

A biztosítók a piaci verseny miatt több árkategóriájú csomagot kínálnak, figyelembe véve a vállalatok tevékenységi területét és földrajzi elhelyezkedését. A biztosítási csomagokban egyre kevésbé jellemző az igénykülönbözőség, mivel a vállalatok törekednek arra, hogy minden dolgozó a legmegfelelőbb ellátást kapja. Az ügyfél elégedettsége kulcsfontosságú, amelyet a gyors ellátás és a szolgáltatások széles köre biztosít. A biztosítók szigorúan versenyeznek az ügyfelekért, hogy megőrizzék a szolgáltatási színvonalat és a díjszabást. Az adózás előnyös feltételei továbbra is fontos tényezők a vállalatok számára a csoportos egészségbiztosítások választásakor.

Összességében a magánbiztosítási piac pozitív kilátásokkal rendelkezik, mivel a szolgáltatások előnyeit tapasztaló dolgozók növelik a keresletet és támogatják a piac folyamatos bővülését. A munkáltatók által kínált magán-egészségbiztosítási csomagok nemcsak a dolgozók jólétét szolgálják, hanem hozzájárulnak a vállalatok versenyképességének növeléséhez is, így mindkét fél számára előnyös megoldást jelentenek.