Az endoszkópia minőségi irányelvei

Az endoszkópos szolgáltatók munkájának minőségében mutatkozó jelentős különbségeket számos irodalmi adat mutatja. A minőség fontosságát legszemléletesebben az endoszkópiát követően felismert daganatokra vonatkozó adatok bizonyítják.

Lépéskényszer: új típusú tudásra, képességekre van szükség

Ünnepelhet a gasztroenterológusszakma, hisz az országban elsőként önálló Gasztroenterológiai Klinika létrehozásáról döntött a Klinikai Központ és a Debreceni Egyetem vezetősége. A megalapozott, megfontolt döntés nyomán felálló új klinika első számú vezetője, Papp Mária professzor asszony szerint ezzel egy régi szakmai vita is eldőlt. A fiatal, a tudományos közéletben ismert és elismert klinikavezetőt a kiüresedett oktatótermekről, a tudományos eredmények kritikus értékeléséről, a nemzetközi oktatási rendszerből átemelhető jó gyakorlatokról, jelenről, jövőről és személyes ambícióiról faggattuk.

Ferring szimpózium: várjuk Önöket az MGT 64. Nagygyűlésén!

Hotel Azúr Siófok, 2022. június 10-13.

Hallgassa meg a Ferring szimpóziumát az MGT Colon Szekciójának 2022. évi tudományos ülésén!

IgG/IgG4-tesztek alkalmazása táplálékallergia és nem-immunmediált táplálékérzékenységek kapcsán

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) Tudományos Bizottsága 2022. január 21-én jelentette meg a véleményét az IgG/IgG4-tesztek alkalmazásáról táplálékallergia és nem-immunmediált táplálékérzékenységek kapcsán (1). A vélemény összhangban van az Európai Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (EAACI), illetve az Amerikai Egyesült Államok Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézete (NIAID) irányelveiben foglaltakkal (2,3).

Jelentősen visszaesett az újonnan diagnosztizált colorectalis daganatok száma a pandémiás érában

A colorectalis daganat (CRC) a második leggyakoribb daganatos elhalálozási ok Európában. Évente mintegy 375000 új CRC-esetet regisztrálnak és 170000 ember életét követeli a CRC. A szűrőprogramok széles körben való elterjedésének köszönhetően ma már több mint 110 millió európai uniós lakos élhet a szűrés és a korai CRC-felismerés lehetőségével (1). Ezzel összhangban korábban csökkenés mutatkozott a CRC mortalitási rátákban. A Covid-19 pandémia azonban érezhetően „beleavatkozott” a folyamatba. 

Válogatás az ECCO 2022 újdonságaiból

Regisztráljon, célunk, hogy bemutassuk az ECCO-n bemutatott legfontosabb, IBD-vel kapcsolatos eredményeket és azoknak a klinikai gyakorlatra kifejtett hatását.

Szakmai események – 2022

Lehet másképp, sőt, csak másképp lehet!

A Semmelweis Egyetem új, pankreász betegségek gyógyítására szakosodott részlegét a nemrégiben Angliából hazatért dr. Erőss Bálint vezeti. Az Egyesült Királyságban tapasztalt szabályozottság és az kint tapasztalt rendkívül profi hozzáállás inspirálóan hatott a fiatal szakorvosra. Vajon mit hozott haza – többek között erről, a Bajnokok Ligájáról, a szégyenlistáról, a pénzre váltható tudománymetriai adatokról, az irigységről, féltékenységről és reménykeltő tervekről, folyamatokról és a szakma megújulásának esélyeiről beszélgettünk.

Díjat nyert a Ferring mikrobiom-alapú élő bioterapeutikumával

Az IDWeek az Infectious Diseases Society of America (IDSA), a Society for Healthcare Epidemiology of America (SHEA), a HIV Medical Association (HIVMA), a Pediatric Infectious Diseases Society (PIDS) és a Society of Infectious Diseases Pharmacists (SIDP) szakmai szervezetek hivatalos éves, kongresszusi találkozója.

Szakmapolitika

Az endoszkópia minőségi irányelvei

2022. május 16.
Dr. Gyökeres Tibor, Gasztroenterológiai Osztály, Magyar Honvédség Egészségügyi Központ

Az endoszkópos szolgáltatók munkájának minőségében mutatkozó jelentős különbségeket számos irodalmi adat mutatja. A minőség fontosságát legszemléletesebben az endoszkópiát követően felismert daganatokra vonatkozó adatok bizonyítják.

Lépéskényszer: új típusú tudásra, képességekre van szükség

2022. május 16.
Tinnyei Mária

Ünnepelhet a gasztroenterológusszakma, hisz az országban elsőként önálló Gasztroenterológiai Klinika létrehozásáról döntött a Klinikai Központ és a Debreceni Egyetem vezetősége. A megalapozott, megfontolt döntés nyomán felálló új klinika első számú vezetője, Papp Mária professzor asszony szerint ezzel egy régi szakmai vita is eldőlt. A fiatal, a tudományos közéletben ismert és elismert klinikavezetőt a kiüresedett oktatótermekről, a tudományos eredmények kritikus értékeléséről, a nemzetközi oktatási rendszerből átemelhető jó gyakorlatokról, jelenről, jövőről és személyes ambícióiról faggattuk.

Ferring szimpózium: várjuk Önöket az MGT 64. Nagygyűlésén!

Hotel Azúr Siófok, 2022. június 10-13.

IgG/IgG4-tesztek alkalmazása táplálékallergia és nem-immunmediált táplálékérzékenységek kapcsán

2022. március 23.
Dr. Budai Lívia PhD, szakgyógyszerész

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) Tudományos Bizottsága 2022. január 21-én jelentette meg a véleményét az IgG/IgG4-tesztek alkalmazásáról táplálékallergia és nem-immunmediált táplálékérzékenységek kapcsán (1). A vélemény összhangban van az Európai Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (EAACI), illetve az Amerikai Egyesült Államok Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézete (NIAID) irányelveiben foglaltakkal (2,3).

Jelentősen visszaesett az újonnan diagnosztizált colorectalis daganatok száma a pandémiás érában

2022. március 23.
Dr. Budai Lívia PhD, szakgyógyszerész

A colorectalis daganat (CRC) a második leggyakoribb daganatos elhalálozási ok Európában. Évente mintegy 375000 új CRC-esetet regisztrálnak és 170000 ember életét követeli a CRC. A szűrőprogramok széles körben való elterjedésének köszönhetően ma már több mint 110 millió európai uniós lakos élhet a szűrés és a korai CRC-felismerés lehetőségével (1). Ezzel összhangban korábban csökkenés mutatkozott a CRC mortalitási rátákban. A Covid-19 pandémia azonban érezhetően „beleavatkozott” a folyamatba. 

Debrecen a gasztroenterológiai ellátás élére áll

2022. március 23.

Önálló szervezeti egységként Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában jött létre Gasztroenterológiai Klinika, melyet Papp Mária gasztroenterológus, belgyógyász professzor vezet.

Feliratkozás a hírlevélre

10 gyakori hiba a mikroszkópos colitis diagnózisa és kezelése kapcsán

Dr. Budai Lívia PhD, szakgyógyszerész /
  2022.04. 12

Kisebb a mikroszkópos colitis rizikója az elhízottaknál

Dr. Budai Lívia PhD, szakgyógyszerész /
  2022.04. 12

A mentális egészség felmérése a gasztroenterológiai osztályon

Dr. Budai Lívia PhD, szakgyógyszerész /
  2022.04. 12

Fogamzásgátló-használat és gyulladásos bélbetegségek

Dr. Budai Lívia PhD, szakgyógyszerész /
  2022.03. 12

IgG/IgG4-tesztek alkalmazása táplálékallergia és nem-immunmediált táplálékérzékenységek kapcsán

Dr. Budai Lívia PhD, szakgyógyszerész /
  2022.03. 23

Az IBD-ben alkalmazott gyógyszerek és a SARS-CoV-2-fertőzés rizikója, illetve a súlyos lefolyású Covid-19 kapcsolata

Dr. Budai Lívia PhD, szakgyógyszerész /
  2022.01. 31

Terápia

10 gyakori hiba a mikroszkópos colitis diagnózisa és kezelése kapcsán

2022. április 12.
Dr. Budai Lívia PhD, szakgyógyszerész

Az Európai Egyesült Gasztroenterológiai Társaság (UEG) és az Európai Mikroszkópos Colitis Csoport (EMCG) által publikált, a mikroszkópos colitisre (MC) vonatkozó klinikai irányelvek célja az MC diagnózisának és kezelésének elősegítése. A konszenzusos alapon született megállapítások és ajánlások egyben néhány, a mindennapi gyakorlatban elterjedt hibára is rávilágítanak.

Kisebb a mikroszkópos colitis rizikója az elhízottaknál

2022. április 12.
Dr. Budai Lívia PhD, szakgyógyszerész

USA-beli kutatók nemrégiben azt vizsgálták meg, hogy milyen kapcsolat áll fenn az MC és az elhízás között.

A mentális egészség felmérése a gasztroenterológiai osztályon

2022. április 12.
Dr. Budai Lívia PhD, szakgyógyszerész

A Kórházi Szorongás és Depresszió Skálával (HADS) egyszerű módon és gyorsan felmérhető a gyulladásos bélbetegeknél (IBD) esetlegesen fellépő depresszió vagy szorongás. 

Videóanyagok

Sarlós Patrícia: 2022 GTK Ferring szimpózium

Molnár Tamás: 2022 GTK Ferring szimpózium

GYAGA – MGT Endoszkópos Szekció 2021 – Endoszkópia és az altatás

A Ferring sütiket szeretne használni annak érdekében, hogy jobban megértse hogyan használja ezt a weboldalt és javítsa a felhasználói élményt a navigálás során.
Kérjük, fogadja el a sütik használatát az adatvédelmi irányelveinknek és süti tájékoztatónak megfelelően.