Április a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja – ennek apropóján a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinikájának Gasztroenterológia Osztálya több olyan akcióra készül, mellyel a lakosság figyelmét szeretnék felhívni a szűrővizsgálatok jelentőségére és a rendszeres testmozgásra, mely minden betegség megelőzésének a módja.

A legfontosabb a személyes példamutatás, ezért a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának dolgozói számára lehetővé tették a soron kívüli szűrést. Ezzel a kezdeményezéssel a klinikák közötti kapcsolat javításán túl az osztály dolgozóinak az is a célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a gasztroenterológiai szakma kiemelt fontosságú szerepet tölt be nemcsak a betegellátásban, hanem a prevencióban is.

„Fuss el a vastagbélrák elől” címmel közös futást szerveznek a gasztroenterológiai osztály dolgozói az újszegedi Ligetben, melyhez bárki csatlakozhat. A résztvevők vállalják, hogy 30 ezer lépést tesznek meg futva vagy sétálva, utalva ezzel arra, hogy nemenként mintegy 30 ezer új daganatos esetet diagnosztizálnak hazánkban évente.

– Remélem, kezdeményezéseinkkel javítani tudjuk a betegellátást, a klinikai központ dolgozóinak egészségét és fel tudjuk hívni a figyelmet a megelőzés fontosságára. Hisszük, hogy erőfeszítéseink egyben jelzik, hogy a gasztroenterológia megérett az önállóságra – nyilatkozta az Egyetem hírportáljának prof. dr. Molnár Tamás, az SZTE SZAKK Belgyógyászati Klinika Gasztroenterológiai Osztályának vezetője.

A teljes cikket eléri, ha ide kattint!