A rendelet nyomán létrejön a vezető rezidens rendszer, mely a rezidensek önszerveződését, képzésükben való aktív részvételét, a szakképzésért felelős egyetemi szervekkel és szakmai grémiumokkal való kommunikációjának javítását hivatott előre mozdítani. A rendelet alapján a vezető rezidens a szakképzési grémiumok tagjaként részt vesz azok munkájában, a pozícióra pályázni kell.

Meghatározásra kerülnek továbbá a rezidensi kompetenciák, a kompetencia alapú képzés, mely lehetővé teszi, hogy jobban lehessen mérni a rezidens teljesítményét, pontosabban várható el, hogy mikor, mit képes a rezidens ellátni.

Az új rendszerben egy vagy több részvizsga és ehhez rendelt lépcsőzetes kompetenciák kerülnek meghatározásra. Így bizonyos számú műtéti beavatkozás elvégzését és a részvizsga teljesítését követően a rezidens felhatalmazást kap az adott beavatkozás, önálló, illetve meghatározott felügyelet melletti elvégzésére.

Az újítás a szakképzést 2022. szept. 1-jén vagy azután megkezdőket érinti. Rajtuk kívül a régi rendszerben dolgozók is átléphetnek abba, ha 3 évnél kevesebbet teljesítettek jelenleg, és az átlépés nem járna a rezidensi idő növelésével. Ebben az esetben 2023. február 28-ig lehet nyilatkozni az átlépésről, az érintett egyetemen.

A Magyar Rezidensszövetség a részletes szabályozás áttanulmányozását követően további segítséget kíván nyújtani az átlépésről való döntéshez, ehhez érdemes figyelni a szervezet honlapját.

A rendelet teljes terjedelmében ezen a linken érhető el.