– Érdeklődéssel olvastam a tréningről, bennem sokszor felvetődik, vajon a betegek mit tehetnek önmagukért, hisz a gyulladásos bélbetegek a megváltozott egészségi állapotuk miatt sokszor korlátozva érzik magukat a hétköznapi tevékenységükben, gyakran dühösek, feszültek, kedvetlenek és szomorúak, depressziósak lehetnek. A megváltozott, krónikus betegségükből adódó élethelyzetük állandó kihívás elé állítja őket.

A tünetekkel való megküzdésben kiemelt fontossággal bírnak egyes pszichés tényezők, hisz a krónikus betegség lefolyásából adódóan előfordulhatnak akár nehéz időszakok is, amelyek megterhelik a külső- és belső erőforrások kapacitásait. A Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján multidiszciplinális team-ben dolgoznak orvosaink a társszakmákkal, köztük pszichológusokkal. Klinikánkon a hatékony betegség- menedzsmentet nemcsak testi, hanem lelki oldalon is támogatjuk, ennek szellemében betegeink számára pszichológiai konzultáció, evidencián-alapuló módszerekkel történő egyéni- és csoportos pszichoterápia egyaránt elérhető.

Ennek a komplex ellátást biztosító rendszernek részeként indítjuk autogén tréning csoportunkat IBD-vel diagnosztizált betegeknek. Az autogén tréning csoport indítását egy hosszabb előkészítő munka előzte meg, és most indul először, de nem utoljára. A pácienseink felől érkező visszajelzések bátorítóak számunkra, így nemcsak autogén tréninget, hanem más típusú pszichológiai, illetve pszichoterápiás programokat is tervezünk indítani részükre. Most autogén tréningnek nevezett relaxációs módszerrel indulunk el, ez a fő témája a pszichoterápiás csoportnak, 12 alkalommal találkozunk a tagjainkkal. A gyulladásos bélbetegség mai tudásunk szerint nem gyógyítható, de kezelhetőek a tünetek, nagyon fontos cél a kezelésben az, hogy az életminőséget befolyásoló tényezőket megismerjék a betegek. Kellő körültekintéssel a betegség lefolyásának negatív hatásait tudják minimalizálni, ebben például a stresszkezelésnek jelentős szerepe van, illetve érdemes a hangulatjavító módszerek megismerésére is fókuszálni. Fontos az is, hogy a betegek észrevegyék, mikor romlik pszichés állapotuk, tudjanak és merjenek segítséget kérni! A negatív hatásokat célszerűbb kivédeni, ebben a stresszkezelésnek szerepe van.

– Egy folyamatosan hullámzó állapotban honnan tudom, hogy szimplán rossz kedvem van, vagy már csúszok lefelé?

Ez fontos kérdés, erről sokat beszélünk pácienseinkkel, nagyon hasznos, hogyha az ember napi szinten naplózni tudja a hangulatát, mert ebből kirajzolódhat egy tendencia. Ha két héten keresztül azt látják, hogy a hangulatuk az átlag alatt volt, ha nem találnak örömöt az életükben, illetve, ha társas- vagy munkahelyi funkcionalitásukban zavart észlelnek, akkor már mindenképp érdemes lépni és segítséget kérni, ezek ugyanis jelezhetik a depresszió kialakulását. Ahogy minden krónikus kórképpel, így a gyulladásos bélbetegséggel élve is sokkal nagyobb a depresszió kockázata, melynek kialakulásában és fennmaradásában az inaktivitásnak és a negatív gondolatokra való beszűkültségnek nagyon nagy szerepe van. Az inaktivitás depressziót eredményez, a depresszió pedig inaktivitást – ez egy ördögi kör. Ezért is fontos a napirend, mely segítséget jelenthet az életút vezetéshez.

Fontos, hogy a napirendbe férjenek bele teljesítmény- és örömtevékenységek is. Ez utóbbi mindenkinek mást jelent, de fontos, hogy motiváljuk önmagunkat! Hasznos, ha azonos élethelyzetben élőkkel tartjuk a kapcsolatot, így például a betegklubok léte és értelme megkérdőjelezhetetlen! Az emberi együttérzés pozitív energiával tölt, jó érzés kedvességgel, együttérzéssel találkozni, „másképpen huzalozódik” az az idegrendszer, amikor egy sérülékeny állapotban együttérzést tapasztal. A beteg klubok azonban sok mindenben eltérnek egy pszichoterápiás csoporttól. Az egyik fő különbség az, hogy ez utóbbi esetben a csoportvezető kontrollálhat olyan negatív folyamatokat – pld. Megítélés, kirekesztés – amelyeket egy kontrolálatlanul „elszabadulhatnak”. Gondoljunk például arra, hogy nem akar mindenki állandóan a mások a fájdalmával szembesülni, hisz ez megterhelő lehet, vagy a csoportban elindulhat, hogy akár csak saját szorongása okán egy tag a perifériára kerül. A szociális szorongás zavar és a betegség tüneteivel összefüggő szorongás ebben a betegpopulációban magasabb prevalencia-értékkel rendelkezik, ezt is érdemes figyelembe venni és körültekintően gondoskodni a csoportban résztvevők lelki állapotáról. Egy pszichoterápiás csoportban ezt tudjuk kezelni, például, ha valaki megoszt egy fájdalmas információt, egy nehéz élethelyzettel kapcsolatos tényt, akkor azt a folyamatba integrálva tudjuk kezelni, annak érdekében, hogy az ne legyen túl sok annak sem, aki hallgatóként van jelen. A pszichoterápiás csoportban a tagok integrálása, a csoportdinamika kezelése is szerepet kap, így megélhetik a résztvevők azt, hogy jó érzés együtt lenni betegtársaikkal és akár nehéz érzéseket, fájdalmas élethelyzeti tapasztalatokat is meg lehet osztani, illetve senkit nem hagyunk kirekesztődni.

– Pontosan mit tanulhatnak a betegek ezen a tanfolyamon?

Az autogén tréning a relaxációs technikák egyik leghatékonyabb módszere, erősíti a test öngyógyító folyamatait, a testi lazításon keresztül hat a lelki állapotra, kellemes pszichés állapot elérését célozva. Eredményeképpen testi és lelki feszültség oldása által pszichés energia szabadul fel, a konfliktusok és stressz megfelelő megoldásához. A módszer elsajátítása során önismereti folyamat zajlik le, ami hozzájárul saját reakcióink, érzelmeink és gondolataink megértéséhez, így adekvátabb reagálásmódot tesz lehetővé, összességében javul az életminőség és a közérzet.

– Erre a tanfolyamra csak a Semmelweis Egyetem betegei jelentkezhettek?

Nem, ez nem volt megkötés, 40-50 beteg érdeklődött, tíz emberrel indul a tréning. A felhívás a Facebookon, illetve a klinika honlapjánhttps://semmelweis.hu/sebeszet/betegellatas/klinikai-szakpszichologiai-konzultacio/autogen-trening-csoport-gyulladasos-belbetegseggel-diagnosztizalt-pacienseink-szamara/ jelent meg. Pillanatnyilag már lezárult a jelentkezés, viszont akit érdekel, az jövő tréningjeire jelentkezhet. Terveink szerint szeptember körül indítunk új csoportokat, úgyhogy július-augusztus körül érdemes lesz figyelni a klinika honlapját és Facebook oldalát. Mi is kíváncsian várjuk az első tréning eredményeit, melyet feltehetően publikálunk majd. Fontos és hasznos lenne, ha országban minél több helyen segítenék ily módon az IBD-vel diagnosztizált betegeket! Hisz a teljesítményünk fokozása érdekében az akaratunk és figyelmünk koncentrálásával hatalmas energiákat képesek vagyunk megmozgatni – a feszültség generálását kiválóan megtanultuk, ám sokan elmulasztották megtanulni hogyan kell feloldódni, ellazulni – márpedig ez nélkülözhetetlen főként ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, nyugodt életet élhessünk!

Az IBD tüneteivel való együttélés jelenthet számottevő kihívást, viszont a lelki jóllétünk megteremtéséért zajló küzdelmet nem szabad feladni, és remélem, hogy pácienseinknek tudunk segíteni a megoldás megtalálásában – kinek-kinek a saját életében zajló nehézség kezelésében. Mi, a Klinikán dolgozó pszichológusok elkötelezettek vagyunk abban, hogy eszközöket és támogatást adjunk a hozzánk forduló pácienseknek. Együttérzéssel viseltetünk problémáikról hallva és tüneteik alakulását szemlélve. Reméljük, hogy induló autogén tréningünkről hallani fognak azok is, akik esetleg most nem jelentkeztek, vagy akik még csak fontolgatják, hogy pszichológustól kérjenek segítséget.