A Debreceni Egyetemen a gasztroenterológia 2001-től 20 évig a Belgyógyászati Klinika részeként, nem önálló tanszékként működött, 2021 júliusáig Altorjay István, majd Papp Mária professzorok vezetésével. Az önálló Gasztroenterológiai Klinika 2021. november 15-én jött létre. Megalapítását betegek számának emelkedése mellett a gasztroenterológia és hepatológia jelentős fejlődése, valamint a megváltozott igények és elvárások indokolták. A szakmai profil a felnőtt gasztroenterológia teljes spektrumát felöleli. A Gasztroenterológia Klinika feladata a tápcsatorna, a hasnyálmirigy és az epeutak, valamint a máj megbetegedéseiben szenvedő betegek ellátása.

A klinika az akut és krónikus májbetegségek ellátásában az ország legnagyobb betegforgalmú centruma és két európai referenciacentrum-akkreditációval rendelkezik (EF-CLIF, Krónikus Májelégtelenség Centrum, és ERN-RARE LIVER, Európai Referencia Hálózatok, Ritka Májbetegségek Centruma).

 

A novemberi megalakulás óta is jelentős fejlődés volt már a klinikán, felújították az endoszkópos parkot, és két endoszkópos labort is kialakítottak (gasztroszkópos és kolonoszkópos), melyek az akut esetek ellátását, valamint a PEG-beültetéseket szolgálják. A tervek között szerepel a szakambulancia-hálózat bővítése speciális gasztroenterológiai rendelésekkel (coeliakia gondozás, táplálék allergiák/étel intolerancia, funkcionális gasztroenterológiai betegségek, terhes gasztroenterológia szakrendelések).

Forrás: Debreceni Egyetem, Sajtóiroda