Prof. dr. Szijártó Attila, a STÉG igazgatója szerint a Ferring Magyarország Kft. által rendelkezésükre bocsátott szimulátor a világon az egyik legmodernebb eszköz, amelyet az oktatásban használnak. Úgy véli, mind a betegbiztonság garantálásához, mind pedig a képzéshez elengedhetetlen ma már, hogy modern skill-eszközükön tanuljanak és gyakoroljanak a fiatal szakorvosjelöltek.

A klinika invazív endoszkópos szakterületét vezető dr. Hritz István szerint – aki egyúttal az ESGE Oktatási Bizottságának elnöke is – a STÉG és a Ferring közötti megállapodás alapján a klinika mind a magyar, mind pedig más országban élő fiatal szakorvosjelöltek képzéséhez nyújt majd orvosszakmai támogatást, tapasztaltabb kollégáik az apróbb szakmai trükköket is szeretnék átadni a fiataloknak.

A STÉG rezidense, dr. Vilmos Fruzsina, aki már több alkalommal használta a GI MENTOR-t, elmondta, az endoszkópos szimulátor jelentős segítséget nyújt ahhoz, hogy a szakorvosjelöltek megtanulják és gyakorolják az endoszkópia alapvető technikáit, például a navigációt, a szövetmintavételt és a polipektómiai eljárásokat. A szimulátor segítségével különféle haladó endoszkópos eljárásokat is lehet gyakorolni, például az ERCP-t, az endoszkópos ultrahangot és a vérzéscsillapítást is.

A rendszer adatokat gyűjt a felhasználó teljesítményéről, így azonnali visszajelzést kaphat az illető a saját erősségeiről és az esetleges fejlesztendő gyengeségeiről – ez segíthet mindenkit a képzési céljainak elérésében. Mivel a rendszer segítségével nyomon követhető az egyes felhasználók fejlődése az idő során, így ez lehetővé teszi a készségek folyamatos javulásának értékelését. A fiatal szakorvosjelölt szerint, mivel valódi betegek helyett szimulációs környezetben gyakorolnak, így „nyugodtan hibázhatnak” is, a valósághű szimuláció lehetővé teszi, hogy intenzívebben és hatékonyabban tanuljanak, mint a hagyományos oktatási módszerekkel. A GI MENTOR-ral a rezidensek saját tempójukban, akár saját időbeosztásuk szerint is gyakorolhatnak, növelve ezzel a képzés rugalmasságát és annak hozzáférhetőségét.

Dr. Vilmos Fruzsina – A szimulátorok szerepe és előnyei az endoszkópos oktatásban

A Ferring célkitűzése, hogy ne csak a magyarországi, hanem a környező országok fiatal orvosai számára is elérhető legyen ez a modern eszköz, éppen ezért – mondta el Ágoston Dorottya, az anyavállalat hazai cégvezetője – nemzetközi szintű tréningeket is szeretnénk szervezni az egyetemmel együttműködésben. Mivel a STÉG az Európai Emésztőszervi Endoszkópos Társaság, vagyis az ESGE oktatócentruma is, így ez az eszköz jelentős előnynek számít, hisz ily módon egy olyan centrumba érkezhetnek a tudomány iránt elkötelezett hallgatók, ahol nemcsak láthatják a bonyolult beavatkozásokat, hanem gyakorlatot is szerezhetnek – tette hozzá Hritz István.

A szimulátor beszerzésekor nagyon fontos szempont volt, hogy a Ferring Magyarország Kft. aktívan támogathassa az egészségügyi szakemberek képzését Magyarországon és azon túl is, de végső soron ebből a betegek profitálnak a legtöbbet, hiszen egy sokkal magasabb szintű ellátáshoz juthatnak hosszú távon – hangsúlyozza Ágoston Dorottya.

A STÉG-en található valamennyi magyarországi rezidens számára elérhetővé kívánják tenni a szimulátoron való gyakorlás lehetőségét Az első nemzetközi tréning 2024. május 23–24-én volt, melynek keretében a résztvevők elméleti és gyakorlati oktatásban is részt vehetnek. A hands-on tréningek során a szimulátoron való gyakorláson kívül malacgyomron történő vérzéscsillapításra és perforációmenedzsmentre, hasi ultrahangvizsgálatok gyakorlására, valamint Cadavereken végzett endoszkópos kurzussal segítették a fiatal szakorvosjelöltek tudásának gyarapítását.

Ferring – International endoscopic training