A Ferring Pharmaceuticals 2022. november 30-án tett bejelentése alapján az USA gyógyszerügyi hatósága, az FDA, engedélyezte a REBYOTA™ (széklet-mikrobiota-alapú, élő bioterapeutikum) forgalomba kerülését. A széklet-mikrobiota-alapú, élő termékek kategóriájában elsőnek számító új készítmény a rekurrens CDI prevenciójára alkalmazható 18 éves vagy idősebb korú betegeknél, az antibiotikumos kezelést követően. „A REBYOTA™-kezelés hiánypótló, és évente több ezer olyan betegnek ad reményt, akik visszatérő C. difficile fertőzésben szenvednek.” – mondta Brent Ragans, a Ferring Pharmaceuticals U.S. elnöke.

A REBYOTA™ hatósági engedélyezését klinikai vizsgálatok előzték meg

A fázis 3 PUNCHTM CD3 klinikai vizsgálat az egyszeri dózisban adott REBYOTATM szuperioritását igazolta – placebo kezeléssel való összehasonlításban – a rekurrens C. difficile fertőzés csökkentésében, antibiotikum-kezelést követően.

A vizsgálat (n=262; 177 REBYOTATM-kezelt és 85 placebo-kezelt személy) primer végpontjául a CDI-hasmenés hiánya szolgált a kezelést követő 8 héten belül.

A REBYOTATM szignifikánsan hatásosabbnak bizonyult a placebo-kezelésnél a primer végpont elérésében (70,6 % REBYOTATM versus 57,5 % placebo) (1). Emellett, a REBYOTATM-kezelésben részesült és primer végpontot sikeresen elért betegek több mint 90 %-a 6 hónapon keresztül CDI-rekurrencia-mentes maradt (2).

A vizsgálat során tapasztalt mellékhatások elsősorban enyhék és mérsékelt súlyosságúak voltak, a kezeléssel összefüggő súlyos mellékhatás nem lépett fel. A mellékhatások incidenciája magasabb volt a REBYOTATM-kezeltek körében, mint a placebo-kezelteknél (55,6 %, n=100/180, REBYOTATM; 44,8%, n=39/87, placebo), döntőrészt az enyhe gasztrointesztinális mellékhatásokra visszavezethetően (2).

„Úgy gondoljuk, hogy mindez jelentős áttörés a humán mikrobiomban rejlő lehetőségek kiaknázásában, és egyben megoldás egy korábban kielégítetlen betegigényre. Ez az FDA-jóváhagyás, amely az első az élő bioterapeutikumok kategóriájában, egyúttal egy több évtizedes kutatás és klinikai fejlesztés csúcspontját is jelenti” – mondta Per Falk, a Ferring Pharmaceuticals elnöke.

  1. difficile fertőzés

A C. difficile okozta fertőzés (CDI) világszerte előfordul és súlyos, potenciálisan halálos kimenetelű. A CDI súlyos hasmenéssel, lázzal, hasi diszkomforttal/fájdalommal, étvágytalansággal, hányingerrel, colitissel járó panaszokat okoz (3).

Egy CDI egy rekurrenciákból álló ördögi kör kezdetét is jelentheti, amely jelentős terhet ró mind a betegekre, mind az egészségügyi ellátórendszerre (4,5). A CDI diagnózisának felállítását követően ugyanis a páciensek 35 %-ánál a CDI visszatér. Az első visszatérést követően a betegek 65 %-ánál alakulhatnak ki újbóli C. difficile fertőzések (6-9).

Az antibiotikumok – amelyek jelenleg standard terápiának minősülnek CDI esetén – kezelik ugyan a fertőzést, de jelentősen hozzájárulnak a rekurrenciák ördögi körének a beindulásához, jelentős terhet téve azokra a betegekre, akik ebben a potenciálisan halálos fertőzésben szenvednek (3,10).

REBYOTATM

A REBYOTATM (széklet mikrobiota, élő) a Clostridium difficile fertőzés (CDI) kiújulásának megelőzésére javallott 18 éves vagy idősebb személyeknél, a visszatérő CDI antibiotikumos kezelését követően.

A REBYOTATM egy előre csomagolt, 150 ml-es, egyadagos, mikrobiota-szuszpenzió, rektális úton történő bevitelre.

A REBYOTATM minősített donoroktól származó, és átvihető patogének paneljára tesztelt gyógyszer.

A REBYOTATM nem indikált a C. difficile fertőzés kezelésére.

 

Fontos biztonságossági információk

  • A REBYOTATM leggyakoribb mellékhatásai közé tartozik a gyomorfájás (8,9 %), a hasmenés (7,2 %), a puffadás (3,9 %), a bélgázképződés (3,3 %) és a hányinger (3,3 %).
  • A REBYOTATM-t nem vizsgálták 18 év alatti betegeken.
  • A klinikai vizsgálatok nem határozták meg, hogy a 65 éves és idősebb felnőttek eltérően reagáltak-e a REBYOTATM-kezelésre, mint a fiatalabbak.

Ferring Pharmaceuticals

A Ferring olyan újszerű, mikrobiom-alapú terapeutikumokat fejleszt, amik eddig ki nem elégített, de megoldást sürgető igényekre válaszolnak. A Ferring elkötelezett a mikrobiom és az emberi egészség közötti kapcsolatok feltárása mellett, ideértve a visszatérő C. difficile fertőzés jelentette veszélyt.