A Pankreász Betegségek Részlegének munkatársai a multidiszciplináris – belgyógyászat, gasztroenterológia, sebészet, radiológia, onkológia, patológia – orvosszakmai ellátás mellett kiemelt figyelmet fordítanak a tudományos munkára. A munka a transzlációs medicina szemlélete mentén zajlik, a klinikai vizsgálatok mentén  a betegellátás során keletkező adatokat folyamatosan feldolgozzák, az ily módon nyert információkat pedig a lehető legrövidebb időn belül „visszaviszik a betegágy mellé”, ezzel is javítva a hasnyálmirigy kezelésében alkalmazott terápiák hatékonyságát.

A részleg vezetője, dr. Erőss Bálint szerint a betegellátás színvonalának növekedése érdekében az orvosokon, ápolókon, dietetikusokon, pszichológusokon, fizioterápiás szakembereken túl PhD hallgatókkal is együtt dolgoznak – ugyanis a színvonalas tudományos munka garantálásához nélkülözhetetlen a transzlációs medicina programban résztvevő doktori iskola hallgatóinak tevékenysége is.

Lehet másképp, sőt, csak másképp lehet!

Ez a fajta betegellátási modell Hegyi Péter víziója – mondja dr. Erőss Bálint, aki évek óta együtt dolgozik a professzor úrral. Elképzelésének helytállósága Pécsett már beigazolódott, az ott szerzett tapasztalatokat tovább fejlesztették, a Semmelweis Egyetemen most már egy 25 ágyas részleg keretein belül zajlik a munka, ahol a súlyosabb állapotú betegek megfigyelését egy speciálisan felszerelt, kiemelt monitorozási lehetőséggel ellátott 4 ágyas helyiség is garantálja.

A részleg egyik fő profilja az akut hasnyálmirigy gyulladásban szenvedő betegek ellátása, ezen a területen Hegyi professzor nemzetközi szinten is kiemelkedő szakértőnek számít. A másik hangsúlyos terület a képalkotó diagnosztikai vizsgálat során hasnyálmirigy daganat gyanújával kiszűrt betegek gondozása. A Pankreász Betegségek Részlegének keretein belül működő multidiszciplináris team tagjai törekednek arra, hogy a lehető legrövidebb időn belül pontos diagnózist állítsanak fel és személyre szabott kezelést írjanak elő pácienseik számára. Amennyiben szükséges, akkor segítik őket abban is, hogy szükség esetén más intézményben is megkapják a számukra szükséges ellátást.

A Pankreász Betegségek Részlegén a közeljövőben lehetőség lesz a kemoterápiás kezelések biztosítására is, ehhez egy új kúraszerű ellátórészleg nyitását tervezik. Munkájukat segíti egy endoszkópos részleg is, ami gasztroszkópos, kolonoszkópos és ERCP vizsgálatok elvégzését is lehetővé teszi. Az endoszkópos park fejlesztése folyamatosan zajlik, terveik szerint hamarosan endoszkópos ultrahangos vizsgálat is elérhető lesz a betegek számára.

A jelenleg működő egység előfutára egy külső klinikai telephelyen felépülő Pankreász Betegségek Kiválósági Központjának, mely már 72 ágyon működő, a hasnyálmirigy betegségek ellátásában érintett szakterületeket is magába foglaló centrum lesz. Az elképzelések szerint ez a központ a szakmájukban nemzetközi szinten is elismert szakemberek alkalmazásával kiemelkedő ellátást nyújt majd.