A kurzus egyedülálló lehetőséget kínál a jelentkezőknek a gasztroenterológiai endoszkópos beavatkozások elsajátítására. Az orvosok az intézet munkatársa által kidolgozott különleges tartósítási technológiának köszönhetően a való életnek megfelelő, az élő anatómiai viszonyokat szinte teljes egészében utánzó kadávermodelleken, expert gasztroenterológusok vezetésével gyakorolhatják a gyomor- és vastagbéltükrözést.

Kadáverműtő-fejlesztés

Az unikális lehetőség az egyetemen az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet alagsorában korábban jelentős anyagi ráfordítással valósult meg és 2022 végén átadott Interdiszciplináris Kadáver Műtőjében kapott helyett, ahol a 21. század elvárásainak mindenben megfelelő területet alakítottak ki a hasonló kurzusok lebonyolítására. A képzési helyszínen négy nagyméretű műtőlámpával felszerelt, minden irányba mozgatható műtőasztal, videófelvétel és továbbítási lehetőség, nagyméretű fali képernyők segítik a hallgatók és oktatók közös munkáját. A kadáverműtőben megvalósult nehéz légúti, nőgyógyászati és sebészeti kurzusok sikeres lebonyolítása után jött az ötlet a gastrointestinalis endoszkópia lehetőségének kidolgozására kadávermodelleken.

A kurzus megálmodói az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet két munkatársa: dr. Ruttkay Tamás és dr. Baksa Gábor voltak, a képzés megvalósítása viszont már az egyetem különböző klinikáin dolgozó gasztroenterológusok összefogásával jöhetett létre (Belgyógyászati és Onkológiai Klinika – dr. Barkai László, dr. Iliás Ákos, Pankreász Betegségek Intézet – dr. Erőss Bálint, valamint a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika – dr. Hritz István). Az akkreditált kurzust az OFTEX-en hirdette meg az egyetem, és a részvételi költséghez pályázat útján tudtak támogatást szerezni a Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportja segítségével.

Innováció: új szövettartósítási technológia

Sajnos a halál beállta után a gastrointestinalis rendszer gyorsan elemésztődik, így korábban a gyomor és a vastagbél endoszkópos vizsgálata nem volt lehetséges kadávereken. Az intézet preparátora, a Pankovics Viktor által kidolgozott új szövettartósítási technológia, mely megőrzi a lágy szövetek rugalmasságát és ellenálló képességét, teszi lehetővé az élő szöveti struktúráknak mindenben megfelelő hatást elérő konzerválást, és ezáltal az élethű endoszkópiák elvégzését. A magyarországi szabályozás lehetővé teszi a kadáverek ilyen irányú felhasználását, míg más országok esetén ennek jelentősen nehezebb, körülményesebb jogi szabályozása van, így ilyen kurzusra a világon még nem volt példa.

A képzés menete

A képzés által megcélzott fiatal gasztroenterológus szakorvosjelöltek vagy szakorvosok rövid elméleti bevezetőt követően négy munkaállomáson, forgó rendszerben gyakorolhatták az endoszkópos technikákat. A képzés első felében a gasztroszkópiás munkaállomásokon az eszköz helyes tartása, levezetése és a beavatkozás elvégzése mellett lehetőség volt a mintavétel gyakorlására, kisebb beavatkozások elvégzésére is (pl. klippelés). A képzést a nagyobb endoszkópos cégek által forgalmazott endoszkópokkal és tornyokkal végeztük, így a jelenlévőknek módjukban állt a különböző endoszkópok kipróbálása is.

A képzés nagy előnyének számít a tervezetten kiscsoportos, kevés létszámmal induló gyakorlás, mely mindenki számára elegendő időt tesz lehetővé a nehézségek gyakorlására és ezek megbeszélésére az oktatókkal. Egy-egy nehezebb fogást (pl. retroverzio, mély duodenum intubálása) több alkalommal gyakorolhat a résztvevő egy kadáveren is, míg ugyanez a gyakorlás a való életben, az okozott kellemetlenség miatt nem elképzelhető.

A délutáni szakaszban a résztvevők ismételt rövid elméleti oktatást követően már a vastagbéltükrözés fogásait gyakorolták a kadávereken. Minden munkaállomáson egy gyakorlott nővér segítette az endoszkópos vizsgálatokat, így nemcsak több kadáveren lehetett vizsgálni, többféle nővéri asszisztációt is megtapasztalhattak a résztvevők. A kolonoszkópia nehézségeit kellő idő ráfordításával tudták gyakorolni. Elakadás esetén az oktató segítségével megbeszélésre került az éppen fennálló anatómiai szituáció és a továbbhaladás mikéntje is. Külön pozitívumként értékelték a hallgatók a vizsgálat közbeni folyamatos konzultációt az oktatókkal, mely lehetővé tette a kérdezést és visszajelzést egyaránt. A szervezők tervezik további gastrointestinalis endoszkópos képzések lebonyolítását, valamint a kurzust külföldi orvosok számára is szeretnék elérhetővé tenni.

Hogyan gondolkodik az Y generáció? 

Az endoszkópia elsajátításának, gyakorlásának másik módja, a szimulációs modelleken történő képzés tekintetében is jelentős előrelépés történt a Semmelweis Egyetemen. Idén a Ferring Magyarország Kft. segítségével a Sebészeti Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájára kerülő GI Mentor endoszkópos szimulátor mérföldkőnek számít a budapesti endoszkópos képzés tekintetében. A szimulátor jelenleg az egyik legmodernebb ilyen gyakorlati oktató eszköz, mely lehetővé teszi az endoszkópia gyakorlását az első lépésektől a nehezebb manőverekig, beavatkozásokig.

Az elmúlt időszak jelentős előrelépéseit felhasználva a STÉG invazív endoszkópos részlegét vezető és az európai emésztőszervi endoszkópos társaság (ESGE) oktatási bizottságának elnöke, dr. Hritz István szervezésében valósult meg az első nemzetközi tréning 2024. május 23–24-én. Itt a résztvevők a szakma nemzetközileg elismert kiválóságai által tartott elméleti előadásokat követően mind a kadávermodelleken, mind az új GI Mentor szimulátoron, valamint sertésmodelleken tudják majd gyakorolni az emésztőszervi endoszkópiát.

Interjú dr. Hritz Istvánnal, aki az ESGE Oktatási Bizottságának élén áll

Figyelembe véve az elöregedett és a szükségletekhez képest jelentősen kevesebb létszámmal bíró gastrointestinalis endoszkópiát végző szakembergárdát, a fiatalok képzése alapvető fontosságú kell, hogy legyen a jövő biztos egészségügyi ellátásának szempontjából. Ebben a tekintetben nagy öröm és egyben remény is az új kadáverprogram megindulása, de ide tartozik a modern szimulátorok beszerzése is, melyek lehetővé teszik a tényleges gyakorlati képzést, és ezáltal a manuális tudás elsajátítását a szakorvosjelöltek számára.