A bécsi székhelyű UEG munkájában 47 országos gasztroenterológiai tudományos társaság mellett 17 nemzetközi tudományos társaság is részt vesz, a tagok reprezentálják az alapkutatás, a sebészet, a gyerekgyógyászat, a gasztroenterológiai onkológia és az endoszkópia területét is. Tavalyi, 2018-ban rendezett kongresszusukon az érdeklődők részt vehettek a gasztroenterológus nők oktatásban betöltött szerepét tárgyaló szekció munkájában is, a távol levők pedig bekapcsolódhattak egy élő webes közvetítésbe, ami szintén a munka és a magánélet közötti egyensúly lehetőségeit taglalta. A szekciók és a webes közvetítés tanulságait Carolina Ciacci, a Salernói Egyetem gasztroenterológus professzora foglalta össze.

Salerno és az orvosnők kapcsolata nagy múltra tekint vissza

A délolasz városban már a 9. századtól olyan orvosi iskola működött, ahol nemcsak tanulhattak nők, de női professzorok is voltak. A 10–11. században – az első egyetem, a Bolognai Egyetem megalapításáig – a Schola Medica Salernitana jelentette az orvosi tudás legfontosabb forrását Nyugat-Európában. A Salernóban képzett orvosok és orvosnők hatalmas gyakorlati tudásuk miatt az egész mediterrán térségben nagy népszerűségnek örvendtek. Az aktuális helyzetről beszámolva Carolina Ciacci elmondta: bár a nők világszerte egyre nagyobb arányban vesznek részt az egészségügyben tanulóként és dolgozóként egyaránt, a nők még mindig szignifikáns hátrányban vannak a férfiakhoz képest. Ha a kedvező irányú változások a jelenlegi ütemben folytatódnak, a Világgazdasági Fórum 2017 novemberi jelentése alapján elmondhatjuk: a nemek közötti egyenlőség eléréséhez ezen a területen további 217 évre lesz szükség.

Férfiakra szabott munkakörülmények

A fejlődés gátjaként a professzor asszony megemlítette, hogy bár elméletben sok akadémikus is fontosnak tartja a nemek közötti egyenlőség kialakítását a medicina területén, egyelőre hiányoznak a gyakorlati megvalósítást segítő kezdeményezések. Bár egyre több nő tanul és végez az orvosegyetemeken, nem nő megfelelő ütemben a vezető pozícióban lévő nők aránya. A kutatások szerint a fejlődést elősegítheti, ha több lesz a női vezető, nemcsak azért, mert a jelentkezők közül a női vezetők a férfiakhoz képest több nőt alkalmaznak munkatársként, de azért is, mert a példájuk révén erőt adhatnak a többi nőnek. Ilyen példa lehet Ciacci professzor asszony is, aki sikeres karrierje mellett sikeresen felnevelt két gyermeket (egyikőjük maga is orvosként, a másik jogászként dolgozik), vagy az UEG kutatási különdíjában részesült Cisca Wijmenga, a hollandiai Groningeni Egyetem professzor asszonya, aki munkacsoportjával a cöliákia genetikai hátterének feltárásán és a betegségmodell csipen történő felépítésén dolgozik.

Összefoglalójában Ciacci professzor asszony felhívta a figyelmet: az UEG prioritásként kezeli, hogy egyenlő lehetőségeket biztosítson a nők és a férfiak számára.  Mivel a szervezet számára fontos, hogy az együttműködés bármiféle diszkriminációtól mentes terepe lehessen, létrehozta az Egyenlőség & Diverzitás Munkacsoportot. Az UEG konferenciáján a munkacsoport által szervezett szekción elhangzott: a munkakörülmények a legtöbb gasztroenterológiai és endoszkópos osztályon ma is a férfiak igényeihez alkalmazkodnak, nem illesztették hozzá azokat a modern családmodellhez.

A gasztroenterológus nők számára mégsem a karrierépítés vagy a kórházi osztály vezetése okoz problémát, inkább családjuk miatt éreznek bűntudatot: úgy érzik, nem elég jó szülők, mivel energiájuk és idejük nagy részét munkahelyükre áldozzák. Mindazonáltal, a kívánatos egyensúly nem feltétlenül az 50:50 arány, hiszen jogos, hogy különböző emberek számára más jelenti a prioritást, illetve a prioritás az életszakaszok szerint is változik. Az élettapasztalat pedig ahhoz is hozzájárul, hogy a nők egyre jobb orvossá váljanak.

10 pont – érdemes megfontolni!

Az Egyenlőség & Diverzitás Munkacsoport tagjaként is tevékenykedő Carolina Ciacci a következő 10 pontban foglalta össze a munka és a magánélet közötti egyensúlyt elősegítő tanácsokat:

  1. Elemezd alaposan, milyen lehetőségeid vannak a munkahelyen és a családban egyaránt, és hogyan válhatsz képessé arra, hogy ezek közül minél többet megvalósíthass.
  2. Döntsd el, mik a prioritásaid, írd össze, hogy mik a rövid és hosszú távú céljaid. Szerezd meg azokat a készségeket, amelyek a megvalósításukhoz szükségesek. Nézz körül, milyen szabad terület van a munkahelyeden, ahol képességeidet, szakértelmedet és tudásodat kibontakoztathatod.
  3. Gondosan válassz élettársat: érdemes olyan partnert keresni, akivel megoszthatóak a családi kötelezettségek. Döntsétek el, hogy melyik házimunka elvégzése kinek a feladata – vezessetek írásos listát a feladataitokról –, de legyetek rugalmasak.
  4. Ne szégyellj segítséget kérni, ha szükség van rá, hiszen nehéz egyszerre ügyeletes orvosként, szülőként és háztartásvezetőként is helyt állni. Ha megteheted, alkalmazz fizetett háztartási segítséget.
  5. Gondosan tervezd meg a kiadásokat, hiszen egy háztartási alkalmazott sokba kerülhet. Vannak azonban olyan életszakaszok, amikor érdemes kevesebbet költeni szórakozásra, és többet bébiszitterre.
  6. Légy hatékony! Csökkentsd a közlekedésre fordított időt: költözz a munkahelyed vagy a gyerekeid óvodája/iskolája közelébe. Találj olyan testedzési lehetőséget, ami közel van a munkahelyedhez, és menj el, amikor csak tudsz.
  7. Vigyázz az egészségedre! Táplálkozz egészségesen, végezz elegendő testedzést, vigyázz az alváshigiénére. Ne feledkezz meg a mentálhigiénéről se. Szánj magadra is időt. Élvezd a harmónia apró pillanatait.
  8. Tanulj meg nemet mondani! Bár nemet mondani nehéz, fontos, hogy megvédd magad az értelmetlen és igazságtalan követelésektől, amelyek teljesítése nem segítené elő személyes növekedésedet és karrieredet. Legyél határozott, és védd meg magadat.
  9. Fogadd el, hogy az életed során előfordulhat olyan szakasz, amikor családi kötelezettségeid miatt a munkahelyi előmeneteled átmenetileg lelassul. Használd fel okosan az otthon töltött időt; elképzelhető, hogy ezalatt megírhatsz egy áttekintő közleményt vagy fejlesztheted a tudásod egy speciális területen.

Ne keverd a munkahelyi és a magánéletet! Amikor a munkahelyeden vagy, a munkádra összpontosíts. Ne telefonálj haza szükségtelenül, és ne pazarold az idődet a munkatársaiddal családi ügyek megbeszélésére. Ha a munkatársaid segítettek téged, amíg szülési szabadságon voltál, hasonló esetben viszonozd a segítséget. Másrészt amikor otthon vagy a családoddal, amennyire csak lehet, limitáld a munkahelyi e-mailek olvasását és a munkával kapcsolatos telefonálást.

Munka és a magánélet egyensúlya – Önnek sikerül, sikerült?